Újabb 1 milliárd forintos támogatás e-bringák vásárlására

10 ezer elektromos rásegítésű kerékpárra igényelhető támogatás

Újra elindítja az Innovációs és Technológiai Minisztérium az e-kerékpárok vásárlását támogató programját 1 milliárd forintos keretösszeggel. Idén újdonság, hogy akár nyugdíjasok, kismamák és diákok is részesülhetnek támogatásban. A program népszerűségét jelzi, hogy tavaly már közel 7 ezer e-biciklit vásároltak. Április 14-étől a kedvezményezettek akár 180 ezer forintos állami támogatást kaphatnak új e-bringák beszerzésére.Napjainkban az e-kerékpárok népszerűsége rendkívüli mértékben növekszik nemcsak hazánkban, de világ- és Európa-szerte is. Éppen ezért a magyar kormány ismét meghirdette az elektromobilitás minél szélesebb körű használatára ösztönző támogatási programját, melynek legfontosabb célja, hogy a gépjármű használattal szemben alternatívát nyújtva csökkentse a fosszilis energiahordozók felhasználását, ezen keresztül a települések levegőszennyezettséget. „A cél elérésének egyik módja az autóval munkába, iskolába járók kerékpárra terelése, amely amellett, hogy a napi mozgás révén hozzájárul a lakosság egészségügyi állapotának javulásához, a járművek területfoglalásának csökkenésével nagymértékben javítja települések életminőségét is”, mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

„Az ország hosszú távú szén-dioxid-csökkentési céljainak elérése érdekében a közlekedés minden területén támogatjuk az elektromos átállást. A Klíma- és Természetvédelmi Akciótervhez kapcsolódó pályázat bárki számára előnyös lehet, ráadásul az első pedelec-pályázathoz képest növekedett az elnyerhető támogatás mértéke is”, árulta el Steiner Attila, az ITM körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára. Ugyanis a hajtás fajtájától függően 100 vagy 180 ezer forintos támogatást lehet igényelni elektromos kerékpár vásárlására. A kisebb összeg, az alacsonyabb árkategóriájú pedálszenzoros kerékpárok vásárlásához nyújt majd segítséget, a magasabb támogatást pedig a nyomatékszenzoros biciklikre lehet majd felhasználni. A támogatás mindkét esetben legfeljebb a jármű árának felét fedezheti, a közlekedési eszköz ára előbbi esetében nem haladhatja meg a 600 ezer forintot, utóbbinál pedig az 1,2 milliót. Fontos, hogy a kerékpároknak meg kell felelniük a megadott műszaki-környezetvédelmi követelményeknek is.

Az igényelhető összegek emelésén felül további változás, hogy egyrészről a pályázatok benyújtása nem szakaszosan, hanem keretkimerülésig történhet. Másrészt pedig már nyugdíjasok, kismamák és diákok is pályázhatnak, hiszen a jogosultsághoz csak magyarországi lakóhellyel és magyar adóazonosító jellel kell rendelkezni. Pályázni pedig kizárólag olyan sporteszközzel lehet, melyet a programban regisztrált kereskedőnél vásároltak.

„A nemrég sikeresen elindult e-cargo pályázatunk után most újabb elektromos rásegítésű kerékpárvásárlási pályázatot hirdetünk. Bízunk benne, hogy sokan élnek majd a kínálkozó lehetőséggel, egyúttal pedig komoly szemléletformáló hatást is várunk a pályázattól, hiszen így egyre több elektromos rásegítésű kerékpárt láthatunk majd országszerte”, emelte ki Weingartner Balázs, a HUMDA elnök-vezérigazgatója.

A 2022. április 14-én induló és 2023. április 14-ig tartó pályázati program adminisztratív feladatait az e-cargo programhoz hasonlóan a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. bonyolítja le. A pályázat részletei az elektromobilitas.humda.hu oldalon érhetőek el.

Forrás: Bikemag.hu


Be the first to reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük